This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Tuesday, 28 February 2012

Made In China.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semuanya.....

Mood: Bahasa Longgar

Most of us refuse to use this so-called made in china thingy?. Sekalipun barangan itu merupakan barangan daripada jenama terkenal seperti Gucci, Louis Vuitton dan sebagainya. Sekiranya anda membelinya di butik-butik, what is the problem dengan made in china?. At least you don't buy them at the Petaling Street, Ladies Market or other places such PS. Ini adalah stigma kebanyakkan rakyat Malaysia yang terlalu menjaga apa yang mereka gunakan dan apa yang mereka pakai. Pelik bukan but this is the fact!.

As simple as this, if you cannot carry the brand, pakailah jenama yang hebat macam mana pun, orang takkan bagi kredit. Ok...normally yea, normally lah kan mereka yang gemar memakai atau menggunakan barangan berjenama ini adalah mereka yang sukakan perhatian dan pengiktirafan. Terkadangnya ada yang sanggup berhutang semata-mata mahu menggunakan barangan berjanama ini. Taknak kalah!. Tapi those yang memang kaya raya, since orang kata duit boleh digunakan sampai 7 keturunan, pakai lah apa yang dorang mampu pun orang tak kisah. Apa2pun, kalau kita nak beli barang2 tuh, berpada-padalah, seperti kata orang, ukur baju di badan sendiri.....

Ok aper kan?

As for me, aku tak mahu menafikan perkara ni sebab kadang-kadang berlaku juga kepada diri aku. Gila membeli itu dan ini tapi kalau tak dapat pun aku jenis tak berapa  nak kisah. Kalau ada, adalah, kalau takda dan tak mampu. Senyap sudeh!. Berbalik kepada Made In China ni kan, we cannot deny lah that China ni sebagai salah sebuah negara ekonomi yang besar. Dengan faktor buruh dan materials yang murah, memang kebanyakkan barangan berjenama ini diberikan kepada China utk produce. Eh, they don't simply buat yea, mesti ikut procedures dan ketetapan untuk jaga kualiti. So what is the matter?. Eh, it's still a matter lah - Made In China!. Aku taknak peduli, daripada fikiran aku rosak sampai aku pun akan jadi penolak, baik aku senyap-senyap sudah. Kufur nikmat nanti jadinya!.

Moralnya:

A - Membeli ikut kemampuan. Tak perlu ikut orang. Dorang yang mampu takpe. Kita yang tak mampu, kalau nak juga, kena berusaha lebih.

B - Barangan berjenama ni sesekali penting untuk recognition tapi berpada-pada lah. Jangan sehingga timbul perasaan riak dan sombong.. After all, kita mati kita tak pakai kain kafan berjenama LV, Gucci atau yang lain-lain. Erkkk.....


Jom baca info ni sikit.....

Made in China is one of the most recognizable labels in the world today due to China's rapidly developing large manufacturing industry. And this industry and this brand name “Made in China” also hit USA. Their textile industry is in danger due to the huge exports of textile good from China to USA. The country is the largest exporter in the world and the Made in China label can be seen on a huge range of goods from clothing to electronics.
Apple, for instance, choose to label their products with some version of "Designed by Apple in California, Made in China" to indicate that even though the products are made in China, the original design was from the U.S. However, U.S. law requires the country of origin of the product to be clearly displayed on the product, or on the product's container if it is enclosed. [Sumber - Wikipedia jer]

What say you?

Sekian, terima kasih!


3 comments:

Aku said...

aku tak kisah janji tahan lama...

Amir Rayyan said...

setuju..ikut kemampuan...bukan keinginan...:)

Wanpetunjuk said...

Aku: Terbaek....

Wan: Kan!. Ikut kemampuan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...