This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Saturday, 25 February 2012

cutenye BABI!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua.....

Mood: Bahasa Longgar

Boleh terima tak tajuk entry macam ni?, but it's a fact!. The pigs are so cute and kinda high tech thingy jugaklah. From the simplest ones up to the very complicated ones. Ok, sharing kali ni bukan fasal babi yang sah dan nyata haram di sisi agama Islam tapi babi yang aku selalu main untuk buat pipeline cleaning. Tapi kenapa orang paggil babi?. Takda nama lain yang lebih sedap ke daripada nama babi ni?. Jom kita check etymology babi ni. The original pigs were made from straw wrapped in wire used for cleaning. They made a squealing noise while traveling through the pipe, sounding to some like a pig squealing which gave pigs the name. Hahaha...klako sungguh fakta ni, but as I said, fact is fact!. Ini kategori babi tunggal!. 

Babi tuh siap ada sesungut lagi. Ini pig yang sudah digunakan. Kotor dengan minyak dan debris  dalam pipeline.

Bila orang tanya aku fasal kenapa kita panggil gadget ni babi, I won't answer such above statement. I would prefer to answer it in intellectualism manner. Babi aka 'PIG' is an acronym or backronym derived from the initial letters of the term 'Pipeline Inspection Gauge' or possibly 'Pipeline Inspection Gizmo' or 'Pipeline Internal Geometry' or 'Pipeline Inspection Gadget'. Kita guna pigs ni untuk bersihkan pipeline, the inner part of pipeline. Kita amik pigs ni, sumbat dalam pipeline dan kita akan tolak guna air atau angin. These two are very common medium to propel pigs into pipeline. There are some technical things procedure must be done lah sebelum kita boleh buat cleaning guna pigs ni. Most of contractors yang provide such service, pipeline cleaning ni biasanya guna PE (Pipeline Engineering - it's UK company), or Kopp (Weatherford - it's Germany company) sebab reliable utk characters pipelines yang ada di Malaysia. Pigs ni ada berbagai jenis dan sifat juga. Please visit PE - click here and Kopp - click here for further details.

Ini pigs yang belum digunakan - ada leher tak??


Siapa2 yang biasa dengan field ni, mesti korang familiar tentang babi pandai aka Intelligent Pigs. Babi pandai ni sama juga dengan pigs yang lain cuma dia lebih pandai lah. Since pigs yang lain kita guna untuk cleaning sahaja tapi babi pandai aka Intelligent Pigs ni kita guna untuk check details pipeline (pipeline integrity) seperti corrosion rate, cathodic protection location, surface sebab kekadang pipline kat bawah laut ni ada yang dented sebab kena hentam dengan sauh kapal dan macam-macam benda bagai kat bawah laut yang kita tak tahu. Interlligent Pigs ni kira canggih lah sebab ada specific atau high tech devices yang diinstall dalam body dia. Kat Malaysia ni antara contractor yang terkenal buat service IP adalah Rosen Inspection (German Comp), Romstar Group (Malaysia Comp), Selia Oil & Gas (under Contractors Malaysia)

Ini adalah Intelligent Pigs - canggih sikit!

Those yang tengah buat engineering course kat luar sana yang masih study ataupun tengah intern dan berminat nak bekerja dalam bidang ni, you guys can always check my previous entries somewhere end of last year. I have listed almost oil and gas company whose participated in OGA 2011 kat KLCC. Bidang ni sangat prospective and challenging!. Cuba jangan tak cuba. Selamat berhujung minggu dan selamat dan selamat selalu!

Sekian, terima kasih!.



1 comment:

Amir Rayyan said...

Mmg cute..hehehe..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...