This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Monday, 13 October 2008

Sketsa Sepuluh Syawal Pertama

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semuanya.....

Aku percaya, hampir kesemua di antara kita sudah mula merasa bahang kesibukan bekerja selepas pulang dari berhari raya di kampung halaman masing-masing. Semoga dengan kedatangan bulan Syawal ini, kita semua bisa sahaja mengambil peluang dan kesempatan untuk memohon ampun dan maaf di samping mengeratkan silaturrahim dan ukhwah sesama kita. Begitu juga dengan insan kerdil ini, jutaan kemaafan dipinta daripada semua sahabat handai yang dekat dan jauh, teman sesyarikat di Miri, Terengganu, Labuan dan Kota Damansara, tidak lupa juga kepada semua teman-teman blogger dan pembaca yang dihormati serta dikasihi.

Image Hosting by PictureTrail.com
Bergambar di pagi Syawal sebelum solat sunat Aidilfitri di masjid

Sketsa Sepuluh Syawal Pertama merupakan perjalan Syawal aku untuk tahun ini. Sebelum bercerita panjang menerusi gambar-gambar dengan sedikit ulasan, aku ingin memanjatkan setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Illahi dengan limpahan kasih sayangNya, rezeki yang mencurah, dan kesempatan berhari raya bersama keluarga tercinta dan insan tersayang pada tahun ini. Syukur alhamdulillah.....

Image Hosting by PictureTrail.com
Ida, Firdaus, Kamilah, Izarul, Waheedah, Kak Long bersama abah di pagi raya

Kembara Syawal yang cukup menyeronokkan tahun ini, dari Lepar Utara 11, Jerantut, lewat petang raya pertama, aku terus memandu ke Kg. Pak Madah, Bukit Payung, Kuala Terengganu. Keesokkan harinya, juga di lewat petang, aku terus ke Kuantan. Lima belas minit tiba di Kuantan, aku terus mendaki Bas Cepat Ekpress untuk ke Johor Bahru pada lewat malam itu. Kembara raya di negeri Selat Tebrau ini sudah lama dirancang!!!. Abang Tepak menunggu aku di sana.

Image Hosting by PictureTrail.com
Kampung di Kuala Terengganu, rumah nenek sebelah umi & sepupu-sepupu

Tiba di Larkin, awal dinihari. Menanti untuk diambil, badan tidak sabar untuk berehat. Walau penat, aku tetap bersemangat. Kali kedua dalam sejarah hidup aku ke Johor Bahru. Berkenalan dengan Tunku Shahariah yang baik dan peramah dan perkara yang tidak mungkin aku lupa adalah nasihat dari Su Lin (mentor abg Tepak katanya), "merendahlah diri walau siapa pun diri kita!". Abg Tepak membawa aku berjumpa dengan keluarganya, saudara mara, teman-teman, dan turut membawa aku bersiar-siar di sekitar bandaraya JB.

Image Hosting by PictureTrail.com
Malam pertama di Johor Bahru: Makan malam bersama Tunku Shahariah dan kerabatnya


Image Hosting by PictureTrail.com
Sesi bergambar di Rumah Limas, aku, abg Tepak, Ismail dan Florian
(Selepas makan malam bersama Tunku)

Image Hosting by PictureTrail.com
Hari terakhir di JB: Di Istana Tengku Zaharah, Masjid Negeri, dan Japanese Garden

Image Hosting by PictureTrail.com
Encik, tidak boleh parking kereta di sini, kawasan larangan...sila parking di luar

Dua hari di JB sememangnya tidak puas. Namun, aku perlu segera pulang ke Pahang kerana masih ada misi yang belum terlunas sebelum pulang ke Miri. InsyaAllah, ada peluang, ruang, rezeki dan kelapangan, aku pasti ke sana lagi. Aku akan hafal dan semat setiap destinasi yang aku singgahi agar ianya dapat menjadi sejarah dan memori indah dalam kamus hidup aku. Sesampai di Pahang, sibuk pula menolong keluarga mengadakan jamuan hari raya. Nasi Dagang dan Soto adalah makanan utama yang dihidangkan malam itu. Tidak sampai satu jam, Nasi Dagang dah habis...aku sendiri hanya merasa kuah sahaja.

Image Hosting by PictureTrail.com
Jamuan Hari Raya : Nasi Dagang & Soto

Image Hosting by PictureTrail.com
Tetamu yang hadir malam itu

Gambar di bawah adalah wajah-wajah Syawal sepanjang percuti aku di kampung tempoh hari. Makcik, Sepupu sepapat, adik beradik, nenek dan semuanya bersatu dalam labaran. Semoga kita terus diberi peluang untuk bertemu lagi.

Image Hosting by PictureTrail.com
Wajah-wajah sepanjang Syawal


Selamat Hari Raya Aidilfitri 2008
Maaf Zahir Batin

35 comments:

Rush Murad said...

Tak puas baca cerita sepuluh hari Aidilfitri nih... gigih sungguh memandu dari Terengganu, ke Kuantan langsung naik bas ke JB... next time kalau datang JB, kita pi tempat2 lain pulak ekkkk... family picnic di Tanjung Balau tak pun pi Tioman... anyway, terima kasih byk2 sebab sudi datang ke Johor... mana yg kurang dan tak sempurna tu, minta maaf... :)

JaseMario said...

Hidayat... Bestnya cerita raya dia....

@naBest said...

weh..lame nya tak jumpe ko dan kembar ko!!!!

aku nk text ko, mntk address..tp phone num dh ilang daaa sbb hp aku rusak.. hohohoho..

so skang, aku nak 2 mende. aku nk num hp ko, ngn address ko.

nk post kad kawen. hehehe

- G O R O - said...

Salam.

Check out my latest entry.

Jemput yer.

- G O R O - said...

Salam.

Check out my latest entry.

Jemput yer.

Yoshi Aiko said...

wah2 dayat, sempat ke johor duhalnya....hihihi..laju jak kaki nya eh...btw, once again kmk nak wish selamat hari raya n maaf zahir batin...

WanHidayat said...

Rush:My pleasure abg...insyaAllah, jika ada kesempatan lagik, sy pasti ke sana...tiada yang kurang sepanjang sy di sana...alhamdulillah...semuanya bagus2....




Jasemario: Thanks bro...baru ada masa nak update...




Anabest: Hilang...ok lah nnti aku bagi balik...apa2 pun Tahniah ek ana sahabat ku....aku akan balas guna email nnti...tak pun aku telepon ko, ko guna no yang sama kan???....selamat hari raya....

Syam said...

senyum gembira tawa riang...gunalah ia itu selagi kita mampu......

WanHidayat said...

Goro: Salam bro...dah pergi...TAHNIAH bro...semoga jodoh akan berkekalan...amin...




Eira:Thanks....ya alh...mesti lah cepat, dah lamak sik jalan2 bah...nang teringin gilak...akhirnya...dapat juak berjalan sakan...hehehehe, selamat hari raya utk kitak....

thepretender said...

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin

jeles la plak bile bace artikel nih.
hehe..
selamat bergembira :)

Khaliff Faid said...

Ucu, Cliff nak nasi dagang tulah! Nampak sedap sangat! Hehehe!

jumapx said...

hu3
sedih xdpt jumpa abg dayat kat ump ari tue...hu3

sy tau pun dr law...

miezi said...

wan..
never once in my life to judge ppl dari zahirnya, which might end up be something yg against batinnya. org lah juga yg selalu berslh anggap dgn aku. apa yg aku pakai, dgn sape aku berkawandgn sape aku kuar, erkk..

nway, semoga baik2 di sana.

sekian.

Faisal Admar said...

wah! sangat meriah. tapi tak datang penang pun ye? hehe.

nasi dagang suka tapi tak suka ikan kayu tuh! hehe.

^aNgRiAni^ said...

waaaa...meriahnya...dari t'ganu sampai ke JB wan beraya...huhuhuhu

boleh round satu s'jung malaysia tu...

pics pun shantek2...maveles...

posing ala2 model tu yg tak tahan XD

tahun ni akak tak balik kelantan...Insya Allah tahun depan... :D

Zoulkieflie said...

salam..wow,meriah sungguh ya..hehe..wan,mesti tahun ni u beraya sakan kan..yelah,tahun lepas tak balik kpg kan..hehe..now,all in one..meriah..hehe

*i dah kat miri sekarang.u kat mana? i sampai ke miri semalam..:)

Otit said...

ooo..dayat p kuantan..tp x jmp pn kitorg.yer la..dh dpt gading btuah..tanduk dh x guna lagi..huk3.

slmt hari raya.
duit raya?
hehehe~~

en_me said...

ammvoiii beraya sakan ya..

WanHidayat said...

Syam: Thanks bro for the remind...




ThePretender: Hehehehe...jeles...Selamat hari raya untuk anda nun jauh di perantauan....balik nnti boleh raya lagik kan...kan...




Khaliff: Nak....mai lah Miri, ucu boleh wat sendiri....hhehehehe...

WanHidayat said...

Jumapx: Ermmm...kantoiii...sungguh kebetulan sebenarnya, abg singgah kejap jeak nak jumep kengkawan yang buat master...lagi pun semuanya busy...tak pe lain kali abg pi sana lagik...kita kumpul reramai....study rerajin...



Miezi: Mizi...i didn't say that u are judging people physically...look, whatever u are, it's all given by God...don't regrets...persetankan apa yang org nak cakap...strengthen ur principal...enjoy this life to the fullest!!!




FaisalAdmar: Alhamdulillah....nak pi pinang kena mohon cuti sebulan lah nampak gayanya....

Takpe bro...klu tak suka ikan kayu, kuah ayam pun ada, mmg dah prepare siap2 sbb mcm dapat agak yang tak semua akan makan ikan kayu tuh....laen kali ek...

WanHidayat said...

Angriani: Once in a year akak, abb tu lah dok pusing satu mesia...lagi pun cuti jarang2 boleh dapat, sekali dapat...terus cuti2 mesia...hehehe...

Gambar cantik??? masih belajar lagi akak....posing tu pun suke2 jeak...

Tahun depan balik klantan...mesti tak sabar gak akn..hehehehe





Zoulkieflie: Alhamdulillah...tak lah sakan, tapi boleh lah jugak...tahun lepas kan raya kat Miri...tahun ni bila dah balik kg, tu yang jadi tawaf satu Mesia...

*I pun kat Miri dah...Jumaat lepas sampai...




Tito: Yea lah tuh...klu bagi tahu pun ade ke nak datang singgah kafe???, dengar crita dah tak makan kat cafe sbb takde class...fuyyooooo.....hehehehe

kaizar said...

Memang ada cadangan nak buat reunion kat Miri pulak! Haha! Tapi tak tau itu plan yang keberapa sebab lepas ni ada lagi parti warming house diorang Jojie, Mac & Jimmy. Pastu Along katanya nak buat open house Raya. Yeah!

addyaholix said...

kagum lihat rapatnya hubungan anak dan ayah !

shazwani adnan said...

salam

Selamat hari raya dari sini. Maaf Zahir batin.


**Nak salam raya nih. Kena ada isinya.. huhu

WanHidayat said...

Kaizar: Yessss....u'r welcome bro...ajak reramai lah...tak abis2 house warming kan..hehehe, ucu tunggu jea lah...




Addyaholic: Thanks bro...air dicincang takkan putus...hehehehe




Wanie: Slamat hari raya juga...meh sini, yang besau dapat sehenggit pun ok lah kan....

gap_jb said...

Wan ... Sorry tak berkesempatan berbual lama. Insya Allah murah rezeki, panjang umur .... langkah panjang saya ke Miri. Kirim salam pada Rush & Dzoul

goboklama said...

laaaa,sian nya dia,dpt makan kuah ajerr???

Y u Z z 9071 said...

terubat kerinduan nampak gayanye..

puas tak menjamah juadah raya..

sempat ke singgah ke umah insan tercinta??hehe soalan cepu cemas tuu

whitelighter said...

Wan

Datang JB tak kontek abang.... sentapppp... mua kan sangat lah abang tepak dia tu

Ad Rifza said...

Hmm alhamdulillah luang masa diizinkan olehNYA utk dayat ek tahun nie..syukurrr...Duk jauh kan biasalah jarang2 ada kesempatan bersama keluarga...Moga akan datang juga peluang itu masih ada..Insyallah..

Nini said...

Salam...sakan raya tahun ni eh. sempat bercuti2 Malaysia gittew

wanhidayat said...

Gap_JB: InsyaAllah bro...panjang umur dan murah rezeki....




GobokLama: Hehehehe...takpe...kuah pun jadi lah...




Yuzz9071:Tu lah...hehehe...singgah???..bukan setakat singgah kot....hehehe...Opsssss...

wanhidayat said...

AbgSharm: Maaf dengan sungguh abg sharm..mg tak sempat pun...sy pun lost smpai kat Johor...ikut abg Tepak jea lah....nnti sy pi jengok abg kat Doha..




AdRifza: InsyaAllah bang....moga2 tahun depan masih diberikan kesempatan dan dimurahkan rezeki untuk bersama keluarga...




Nini: Salam kembali....mana ade sakan...sederhana jeak...hehehe

Anonymous said...

sedih plak bc cite mu ni..............huhu

aya said...

salam. heh kamu. seronok sunggu raya kali ni. balik banyak kampung ye. selamat hari raya. semoga kerukunan bersama keluarga sentiasa evergreen =) gambar2 makin mantap. sah kamera baru ni :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...