This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Monday, 8 September 2008

Cerita Ramadhan di Laut Siri 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semuanya.....

Alhamdulillah, syukur kehadrat Illahi dengan kekuatan dan ketabahan hati dan perasaan yang dianugerahkan dalam melalui dan menjalani hari-hari puasa di MV Energy Miner. Hari ini hari kelapan aku berpuasa di MV Energy Miner dan malam ke sembilan aku berpeluang untuk solat sunat tarawih dan bertadarus. Syukur kapadaMu Ya Allah atas kesabaran ini yang membawa kepada istiqomah dalam ibadat terhadapMu. Inilah hikmah berpuasa di atas kapal berangkali. Syukur alhamdulillah.

Walaupun berbuka dengan penuh kesederhanaan dan ala kadar, aku perlu berterima kasih dan terus mengucapkan kesyukuran kepada pemberi nikmat rezeki. Setidak-tidaknya, aku masih lagi dapat menjamah makanan jika dibandingkan dengan mereka di dunia ini yang masih ada dan masih lagi mengalami kesukaran walau untuk sesuap makanan. Tahun ini tahun kedua aku berpuasa di Miri, Sarawak dan kali pertama aku berpuasa di atas kapal. Ini adalah pengalaman yang cukup berharga dan bermakna bagi diri aku. Walaupun di atas kapal, sehingga ke malam kelapan ini, kami masih dapat menjalankan solat sunat terawih walaupun jemaahnya hanya 5 orang sejak hari pertama berpuasa dan sesekali kami bertakbiratul ikram dalam keadaan ke kanan dan ke kiri.

Image Hosting by PictureTrail.com

Aku masih lagi setia dengan kerja-kerja berbaki di atas kapal ini. Tinggal saparuh masa sahaja lagi untuk menghabiskan tugasan di Alpha sebelum kami semua ke Charlie untuk tugasan yang ke penghabisan. Seperti biasalah, harapan tinggi untuk pulang ke semenanjung sebelum Syawal nanti. Rindu sungguh pada kampung halaman di Kuala Terengganu (sebelah ibu) setelah hampir tiga tahun aku tidak pulang ke sana. Moga-moga tahun ini, sampai juga aku ke sana berkumpul bersama sanak saudara. InsyaAllah. Cukuplah.....aku tidak mahu lagi menggambarkan perasaan dalaman ini pada pembaca akan rindu dan tidak sabarnya aku untuk pulang ke kampung. Yakin, percaya dan terimalah takdir Allah.

Sebagai seorang yang baru sahaja menceburkan diri dalam lapangan pekerjaan dan kerjaya, sudah tentulah, perkara yang dinanti-nantikan sepanjang tahun adalah menyambut lebaran bersama keluarga tercinta. Membelikan ibubapa dan adik-adik pakaian baru, memberikan duit raya kepada anak-anak buah di samping berkumpul bercerita tentang pengalaman hebat dan luar biasa bekerja di tengah lautan dan di plantar minyak kepada kaum keluarga. Ini semua adalah cerita motivasi buat diri dan pendengar. Aku kenal akan adik-adik aku yang terlalu suka mendengar bila abang Udanya mula bercerita. Kami akrab di antara satu sama lain. Terlalu akrab. Aku adalah tempat mereka merujuk, bercerita dan bergurau senda. Bila kita berkumpul nanti, abang akan cerita macam-macam cerita dari laut.....

Ketika ini, laut di Miri tidak lagi tenang. Sudah tiga hari kami berada dalam 'standby mode'. Angin kencang dan ombak mengganas. Aktiviti tidak boleh dilakukan kerana keadaan tidak mengizinkan dan berbahaya. Pening juga aku kali ini setalah sebulan kami berada dalam keadaan tenang. Sesungguhnya Allah itu maha menguji. Kami semua sedang diujiNya. Buat abah dan umi serta adik beradik, teruslah berdoa agar abang dapat pulang menjelang syawal ini. Ini adalah suatu harapan yang tinggi buat kita semua. Mudah-mudahan Allah mempermudahkan segalanya.....

Kepada semua pembaca Chronicle, selamat meneruskan ibadat puasa dengan penuh sabar dan tawadduq. Semoga segala urusan baik kita diterima dan diberkati olehNYA....Amin Ya Rabbal Alamin.....

28 comments:

rhymee azrie said...

Salam Wan, mungkin itu hikmahnya berpuasa di lautan eik. Terawih tak tercicir. Kalau kat darat ni, ader je agendanyer.

Nini said...

Salam Ramadhan Wan...Alhamdulillah, walaupun di lautan tapi masih berkesempatan menunaikan ibadah puasa

azwan bamadhaj said...

selamat berpuasa bro...

nsamsudin said...

selamat berpuasa dayat...u balik sini tak raya nanti?

Adry said...

Salam Ramadan ... nice smile... Raya cuti tak?? Berapa lama??

Adry @ http://www.adrysabry.com/

axim said...

jom wan kita balik saing!!!nanti mai le beraya kat umah aku di kemaman!!

salam ber ramadhan di lautan yang luas itu..

Danisha said...

Selamat Menyambut Ibadah Puasa disana.....

thepretender said...

walopon kat laut, tp still kt m;sia...
nih org yg jauh lg kesian..
berbulan2 tak dpt balik..
raye pon dgn kengkawan jer.. huhu
(tetibe sedeyh :P)

anyway, selamat mengerjakan ibadah pose...

p/s: wah, muke flawless!~ :P

jumapx said...

salam...
salam ramadhan tuk abg dayat...

ehmmm...
mesti rasa lain kan pose kat tgh2 laut...hu3

tapi nak bt mcm mn..dah nama keje...

anggaplah ianya dugaan ramadhan...

Puteri Ezza said...

Salam Dayat.

Apa khabar? Dah lama akak tak berdatang sini. Masih ingat akak tak?

Selamat berpuasa ye :)

miezi said...

salam wan..
mind the graph...aku copy paste from mana2 entah :D
selamat berpuasa~~

Neeza Shahril said...

Salam Dayat..

blogspot buat hal.. dah belas kali akak baca blogDayat tapi takleh nak comment.. :(

akak dapat rasakan apa yang Dayat rasa.. hehee.. macam berkongsi jiwa lak hahahahaha!!

Dayat masak ye... akak nak rasa masakan Dayat lah cam ni.. bila la Dayat nak kawin.. boleh akak gi rumah Dayat makan masakan Dayat ;).

Akak boleh imagine, kalau Dayat balik Kuantan, adik2 mesti tak sabar dengar cerita dari laut.. eh! boleh buat cerpen tu Dayat.. "Cerita dari Laut" mesti best kan.. :)

Selamat bersahur Dayat...

Khaliff Faid said...

Membaca blog Ucu tidak pernah rasa jemu dan setiap kali masuk blog kena lawat blog Ucu dulu.
Balik kampung tak tahun ni?

whitelighter said...

Wan

Selamat berpuasa, hmmm bila lah kita dapat berbuka sama ek.. abang pun asik kat johor je. Next week wan ada tak?

.::c!kzUrA::. said...

salam wan..

hopefully wan tabah jalani sgala dugaan spnjang ramadhan ni..mg wan kuat..

insyaallah, wan boleh blik raya nnt... :)

Rush Murad said...

Nak rasa orang tu masak Laksam....dan fruit cocktail.. :D

myfisol said...

salam dayat,

walau bagaimana sibuk pun ..terawih jgn tinggal ok..

Puteri Ezza said...

Salam Dayat...

Wah, tak sangka Dayat masih ingat kat akak yang comot ini. Hikhik. Terima kasih! Terima kasih! :)

Lautan tak tenang kan sekarang ni? Tadi akak boleh lihat kegeloraan Laut China Selatan ketika duduk-duduk di tepi pantai mencari ilham. Akak doakan semoga Dayat dan rakan-rakan dalam lindungan Allah Ta'ala, dan dijauhi daripada sebarang perkara yang tak diingini.

Selamat berpuasa dik.

Along Abdul Karim said...

salam Wan.. hr nie dah masuk 10 dah kita menjalankan ibadah puasa.. bila agaknya Wan ada balik ke darat yek?.. insyaallah ada kesempatan utk kita berbuka puasa ramai2 :)

Semoga sentiasa dlm peliharaan & rahmat Allah Taala.. :)

JaseMario said...

Hidayat... betullaa... baru perasan yang wajah Hidayat memang lebih matang dari usia sebenarnya... Hahaha.
Apa-apapun tabahlah menghadapi cabaran di tengah samudera... Bro memang tak dapat peluang istimewa tuu.

Y u Z z 9071 said...

senyum manis tu....

ramai yang leh tergoda tu...

Semoga apa yang Dayat hajatkan tercapai....dan semoga selamat di lautan sana.

^aNgRiAni^ said...

Salam Wan...

mesti byk perbezaan berpuasa & berbuka di lautan kan? mcm best jer :D

anyway, tahun ni balik kat t'ganu ker?
akak beraya kat kg halaman sendiri...coz last year beraya kat kg suami di kelantan...

:D

WanHidayat said...

Rhymee: Salam kembali bro...alhamdulillah...itu lah hikmahnya...selamat berpuasa terus ek...




Nini:Salam ramadhan untuk Nini juga....tiada alasan yang untuk kita tidak berpuasa walaupun di lautan....amin...




Azwan: Selamat berpuasa juga untuk ko Azwan....




Mdm. Mala: Selamat berpuasa mdm...balikkkk...nak jumpe mdm nanti....hehehehe

WanHidayat said...

Andry: Salam Ramadhan...thanks for the compliment...insyaAllah balik raya nnti...nak balik lama2....




Axim: Sungguh ko xim...tengok arrr lagu mana...kena planning betul2 nih...hahahaha




Danisha: Thanks Danisha...selamat berpuasa juga untuk anda...




Thepretender: Hahahaha...yo lah...nak wat cam mana kan jauh...itu lah adat hidup diperantauan...tapi takpe kan kawan kan ramai....flawless???...huhuhu...yo yo jeak!!!

WanHidayat said...

Jumapx: Selamat berpuasa juga dik...biasa2 jeak...dah masuk hari ke-11 ni...get used....inilah ujian dan dugaan Ramadhan....




PuteriEzza: Salam akak...ishhh.....kenal lagik, mana boleh ak kenal...selamat berpuasa akak...




Miezi: Wakakaka...yea lah tuh kan...selamat berpuasa jugak...




KakNeeza: Hah??....yea ke???...ada gak akhirnya....hehehe...mesti lah akak berkongsi perasaan, kita si kala berbisa...huhuhuhu...

nak rasa dayat masak...boley...nnti akak balik Pahang ek...tu lah tak sabar sgt nak balik nih..jumpe ngn adik beradik....moga terus dipermudahkan...amin....

WanHidayat said...

Cliff: Thanks cliff...tinggi sungguh pujian cliff tuh...malu rasanye...insyaAllah tahun nih balik kg....yahooooo




AbgSharm: Selamat berpuasa abg....sama lah, sy pun masih setia kat kapal ni....tak pasti lagik minggu depan dh turun ke belum...nape..nak bagi hadiah janji tahun lepas ke???




Zura: Salam kembali zura...alhamdulillah masih kuat dan tabah di sini...midah-mudahanlah...thanks for the doa...




Rush: nnti balik...sy bikin laksam untuk abg...tak susah pung....

WanHidayat said...

MyFisol: Salam kembali bro...alhamdulillah...so far belum lagik tinggal....




PuteriEzza: Hehehehe....tu lah pasal...mmg sy tak lupa...yup...tapi skrg dah bertambah baik and nak kerja pun senang dan selamat...mmg byk ilham dok kat laut mcm nih....tiada sebarang gangguan akak...hanya kita dan DIA....selamat berpuasa kak...




Along: Alhamdulillah....semuanya masih dalam keadaan abik...insyaAllah dalam masa terdekat nih sy akak pulang...minta tolong doakan jugak ek...

terima kasih akak atas doa akak tuh...




Jasemario: Hahahaha...yea ke...org ke-XXXX dah nih...hahahaha....syukur atas pengalaman begini...

WanHidayat said...

Yuzz9071: Thanks kak...manis ek...lebih manis dari gula tuh...hehehehe, terima kasih atas doa akak....




KakAngriani: salam kembali buat akak...ermmm..boleh lah, tak byk beza juga sebenarnya...best...meh lah cuba sekali...

InsyaAllah balik...Terengganu kmpung halamn yang dirindui...oooo....baru tahu yang hubby akak oghe klate....heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...