This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Monday, 22 September 2008

Akhirnya Kini Pasti.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.....

Puasa ke-22 buat seluruh ummat Islam seantero dunia. Syukur alhamdulillah kami panjatkan kepadaMu Ya Allah atas hadiah kecekalan hati kami untuk meneruskan perjuangan ibadah di bulan yang mulia ini. Moga-moga sahaja kami bisa meneruskan rukun ini sehingga ke penghabisan.

Sewaktu aku menulis entry kali ini, aku sudah pun berada dua hari di darat. Perasaan yang berbaur, berbelah bahagi meninggalkan MV Energy Miner lewat petang 20 September lepas. Sayu aku rasakan, melihat setiap anak mata krew yang mengiringi aku sehingga ke 'boat landing'. Masing-masing seakan tidak mahu melepaskan aku pergi. Jutaan terima kasih kepada Bro Firhan atas keperihatinan anda menggantikan tempat aku untuk tugasan istimewa yang penghabisan ini di TKP-A. Semoga kita dapat melakukan yang terbaik buat perjuangan diri kita di lapangan 'oil and gas' ini. Di sini lah kita dididik menjadi seorang yang lebih tabah dan matang. Terima kasih juga kepada pembaca yang turut sama-sama berdoa yang akhirnya membawa kepada 1001 pengertian dalam kehidupan aku ketika ini. Akhirnya kini pasti...Rabu ini aku akan pulang ke Kuantan berbekalkan segalas cerita tentang masa depan buat keluarga tercinta.

MV Energy Miner sememangnya mendidik aku. Mendidik aku menjadi seorang yang tabah dan menjadi seorang yang lebih matang dalam menangani isu-isu berkaitan dengan masalah pekerja, operasi, perancangan malah setiap perkara yang berlaku perlu diketahui oleh aku. Selama hampir empat bulan berada di sana, begitu banyak ilmu dan pengalaman aku perolehi. Semoga aku dapat menjadikan ilmu dan pengalaman yang telah aku perolehi sebagai panduan dan petunjuk untuk ujian mendatang. Di sana juga aku mendapat seorang To'ki dan seorang Abah, teman-teman rapat pelbagai bangsa, keturunan, agama dan asal yang tidak jemu menceritakan kisah hidup lalu untuk pedoman bersama. Suatu perkongsian yang terlalu berharga dalam kamus hidup aku.

Biarlah kenangan itu terus mekar di sini. Aku hentikan nukilan di sini untuk seketika...banyak urusan yang perlu disegerakan sebelum menjelang Rabu ini....doakan keselamatan perjalanan aku ke Kuantan nanti.....semoga bertemu lagi....Selamat berpuasa semuanya......

28 comments:

azwan bamadhaj said...

glad everything works out fine for you..

will b waiting bro..

zackzara said...

Alhamdulillah akhirnya kini pasti. Masa iftar tempoh hari, dlm hati mmg dok berharap akan jumpa Wan & doa gak mudah2an semua mereka2 yg jauh dari family akan dapat balik berhari-raya bersama family tercinta tak kira dimana jua berada. Syukur.. ini juga berkat kesabaran Wan kan. Enjoy your long holiday, Wan. Moga bergembira & selamat semua hendaknya.

Salam Lebaran, Maaf Zahir Batin.

axim said...

bila balik ganu wan???

Adry said...

have a safe journey...

Adry @ http://www.adrysabry.com

JaseMario said...

Salam Hidayat... Alhamdulillah dapat juga balik ke kampung dan beraya bersama keluarga ya... Itulah berkat kesabaran. Gunakan masa sebaiknya untuk beraya. Selamat kembali ke Semenanjung Tanah Melayu @ Semenanjung Emas !!!

artisticklytouch said...

*background lagu 'balik kampung' Sudirman

Rush Murad said...

amboiiiii..... berbunga2 hati nih.... i'm happy for u too... hati2 kalau memandu, berjimat cermat dan enjoy puas2 dgn ur family....

*kenangan di MV EM pasti akan menggamit memori dan mengusik jiwa...

Mak Su said...

selamat balik kampung wan... semoga seronok beraya di kampung, jgn lupakan maksu

Neeza Shahril said...

Alhamdulillah... dah selamat di darat..

semoga gembira selalu ya Dayat..

Raya nanti jemputlah datang kampung hehee..

patungcendana said...

selamat hari raya, dayat...

WanHidayat said...

Azwan: Thanks for ur prayer my friend...amin...




ZackZara: Thanks sis...thanks a lot....salah satu sbb wan balik mungkin sbb perasaan akak kot...hehehe....




Axim: Dah komen dalam blog ko...

WanHidayat said...

Adry: Thanks bro....




Jasemario: Alhamdulillah...akhirnya....tak sabar rasanya nak jumpe ngn family tersayang.....



En. Seni: Tak sempat nak tukar lagu...kalut!!!!

WanHidayat said...

Rush: yea lah...lama sgt tak balik, tak tengok wajah dorang...sbb tuh berbunga, tak sabar juga nak tunggu 27hb nih....jalan2....

Kenangan di MV EM sampai bila2....




Maksu: Terima kasih maksu...tak...tak..tak...takkan lupakan maksu...




KakNeeza: Alhamdulillah akak....teruja sgt....InsyaAllah akak, klu ade rezeki dan panajang umur sy akan gi umah akak...kena carik nih...




PatungCendana: Selamat hari raya juga untu u...

goboklama said...

alhamdulillah berkat doa ibu kan? wah,berapa lama cuti ni? Selamat Berhari Raya Dayat! :)

Alam Setia said...

Selamat berhari raya. Semoga gembira bersama keluarga

.::c!kzUrA::. said...

salam wan...
wah da kat darat yea...msti ati mlonjak2 sakan..tuhan je tahu btapa wan gembira ek..

slmt bcuti wan..slmt bjumpa famili..lpsla sgala rindu sume tu yea..hehe..zura tmpang hepi gak..

smpaikn slm kat famili tcinta..jg dri yea...

slmt hari raya...maaf zahir batin..

p/s: tak sabarnya nk blik kg jmaat nih!! :D

^aNgRiAni^ said...

wa..mesti kegembiraan yer wan
dah nak balik...

lama ker cuti tu? :D

Firhan Amril said...

Kini giliran hamba pula menanggung takhta MV Energy Miner... Sebuah kapal megah yang dihuni pengunjung kapal karam....

Jerih rasa menanggung beban bila semua akal manusia kini tertumpu pada hari yang mulia....

Tak tahu bagaimana nak gambarkan takbir bakal berkumandang dari bibir orang laut di atas Energy Miner...

Sedih mengenangkan diri ini jauh meninggalkan isteri yg belum pun pernah mencium tangan meminta ampun.... walaupun hakikatnya aku yg seharusnya mengucup dahinya meminta ampun...

misz_A said...

salam lebaran & selamat hari raya..

jumapx said...

akum...

wah akhirnya kini pasti...
alhamdulillah...
syukur lah dapat gak abg dayat kembali ke pangkuan family utk berhari raya meski banyak perkara yg harus di lakukan...

selamat hari raya tuk abg dayat...
ct berapa minggu?

Raja Azrul said...

Dayat,

Selamat kembali ke tanah besar, tempat asal usulmu...

huhuhu...

CikguZue said...

salam lebaran dan maaf zahir batin...moga bergembia di aidilfitri bersama keluarga tercinta

faridmw said...

salam... selamat hari rya aldilfitri,maaf zahir batin... seronok dpt pengalaman mcm tu... hehehe;) tak blik kampung ka?

en_me said...

bro wan hidayat,

pergi butik beli jubah, sebelah malam mkn laksa, lebaran sudah menjelang tiba, maafkan me jika berdosa, slmt bergumbira d syawal mulia .. volleee gittewww ammvoiii

singAsong said...

Selamat Hari Raya

thepretender said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir Batin.. Selamat bergembira disamping keluarga tersayang..Mase beraye tuh, ingat2lah org yg jauh nih...

diya said...
This comment has been removed by the author.
law said...

so mcmne raye bersama family yg ssah pyh bru dpt nie??huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...