This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Friday, 27 June 2008

Cerita Dari Laut - Siri 3

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua.....

Moga-moga Jumaat hari ini bakal memberikan kita keceriaan dan kebahagiaan yang berterusan. Moga-moga juga, dalam keberadaan penghulu hari ketika ini, segala rintihan, doa dan harapan kita semua diperkenan dan dipermudahkan olehNYA seterusnya semoga kehidupan kita akan diberkati, diredhai dan dirahmati Allah. Amin Ya Rabbal Alamin.....

Laut yang tenang, taken from helideck

Teman-teman, aku masih lagi berada di Energy Miner ketika ini, berhabisan untuk tanggungjawab yang semakin bertambah walaupun berada di atas kapal ini. Ada sahaja 'order' dari PCSB. Tugasan 'Ad-hoc' sesungguhnya memerlukan kesediaan dan persediaan yang menyeluruh. Kerjasama dan komitmen yang padu dari semua pihak perlu berada dalam tuntutan diri sepanjang masa. Beginilah cerita kami di sini, di tengah lautan yang tidak tentu perasaan dan keadaannya. Sesekali bergelora, seketika tenang, sesaat memberi ombak dan beginilah kami, yang setia memikul amanah demi isteri dan anak, demi ibu bapa dan keluarga, demi masa depan dan demi diri sendiri.

Tujuh hari aku pulang ke darat (18/06/08 - 25/06/08) setelah WO #020 ini memerlukan sedikit pengubahsuaian. Tujuh hari di darat seolah tiada beza semasa aku berada di Energy Miner. Mengejar masa, mengejar manusia, mengejar segalanya agar apa yang telah dirancang menepati rasa. Tujuh hari juga bersengkang mata sambil menikmati bahagia, suka, ceria dan sedikit duka. Alhamdulillah dan syukur pada Mu Ya Allah, hebat sungguh hadiahMu buat hambaMu ini. Moga-moga peluang dan masa itu terus menjadi suatu yang paling berharga dalam hidup aku. Teman-teman, sepatutnya aku bercerita tentang pasukan penyelam yang berada di Energy Miner untuk entry kali ini. Tidak mengapalah, aku tangguhkan dahulu cerita tentang aktiviti menyelam. Tiada masa yang teratur di sini untuk aku dapat bercerita dengan baik. Bila sahaja ada kelapangan yang ideal, pasti cerita tentang pasukan menyelam akan menjadi bahan entry mendatang. Menyelam bukan suatu pekara yang mudah!!!.

Teman-teman, aku sudahi tulisan kali ini dengan sebuah puisi yang tercoret sepanjang pelayaran di Energy Miner. Doakan kejayaan dan keselamatan seluruh warga Energy Miner. Moga-moga apa jua yang kami harap dan impikan dipermudahkan oleh-NYA.

Perasaan Laut

Laut tidak pernah menjemput hadir
Tidak juga menghalau pergi
Laut hanya menerima seluas dadanya yang terbentang
Marah dia bila disuruh

Dia suka bila disuruh

Suatu petanda
Sebagai amaran

Peringatan tentang hukum alam
Juga arahan yang Esa
Atas murka Atas fitrah
Menguji siapa yang menyerah


Laut bercerita dan dicerita
Tentang isi dan penghuni
Laut mendengar
Aku yang menangis

Memesan salam rindu
Mengalun beban kasih
Menghempas selautan sayang

Berbisik untuk terus berteman
dan menemani.....
Laut itu simpan segala cerita
Cerita-cerita alam
Cerita yang penuh rintihan

Cerita yang berbaur harapan

Tidak bisa diteroka
Juga tidak dibongkar

Yang tertulis sudah menjadi rahsia

Rahsia antara DIA

Bila tiba masa

Laut menjerit

Laut merintih
Segala berputar

Dalam gulingan marah ombak

Yang dekat jauh segala tersasar

Walau siapa tetap menjadi mangsa

Ingatlah.....
Laut ada rasa
Rasa anugerah dariNYA

Juga seperti kita
Cuma kita tiada mendengar

Selami dan hayati
Bibir laut tidak jemu bersuara

Jangan akibat angkara

Maka natijahnya semua terbinasa.....

Wan Mohd Hidayat Wan Abdullah

MV Energy Miner, WLP-C Miri

23 comments:

Rush Murad said...

"Ingatlah... Laut ada rasa..." - this one single phrase gives so much meaning to the word 'Laut'. Letak ler pic dalam kapal banyak2, pic tempat rehat, tempat tido, work station, tempat 'sembunyi' etc... jangan makan byk2... nanti timbul byk penyakit pula.. rehat tak boleh diganti dgn makan2... motif tetiba letak pic ke Phuket? tak sabar tunggu November ekkk?

Neeza Shahril said...

akak nampak Dayat kurus sikit.. tak lalu makan atau banyak makan perasaan dik?
jaga diri baik-baik.. jaga kesihatan...
bulan 11 tak lama lagi.. sama-sama kita tunggu ye.. hehehehh...

Sarah Mohd Shukor said...

Salam Dayat.

duduk di laut, misti idea dtg mencurah utk menulis kan. take it as 1 of the hikmahs of being away from the land. hehe. bunyinya mcm awk navy je kan =) november lambat lg, dh ada plan dr skrg. mcm2 la awk ni ye. smga semua yg dirancang, baik utk balik rmh atau yg november nnti akn tercapai. sy rasa ramai la yg tunggu nak tau apala plan bln november tu nnti. heheh. uiks. jari kaki takkan dipotong ok! :p

WanHidayat said...

Rush: Betul kan Laut juga ada rasa....antara kita perasan atau tidak betapa Laut juga mempunyai rasa....(rasa masin airnya sahaja...hehehe...nnti2 lah sy tunjukkan real layout untuk Em nih...saja jea letak gambar tuh sebenarnya...November????...hahahaha,
jutaan kala jengking lahir...huhuhu




KakNeeza: Kurus???, yea ke...tak perasan kak, nnti lah sy makan byk2 supaya kembali seperti ikan buntal...hehehehe, bulan...bulan kala jengking mengawan??..hikssss...




Sarah: Boleh lah...byk idea datang....sbb jauh dari kesibukan kota, tak tengok kereta, lori, bas, dan mcm2....seronok menulis nih...navy??, nntilah, tak fikir lagi nak tukar profesion...hehehe, nanti lah kiat bagi tahu what will happen in November...

Zoulkieflie said...

wow..mesti seronok kan pi bercuti on November..hehe

beruang bermain dengan kucing comel?ada ke?erm..sound's good..hehe

a'a,u nampak kurus la bro..

apa apapun,u jaga diri k..

Sarah Mohd Shukor said...

Dayat. SOS! tolong terjemahkan bahasa sarawak kt comment box loghat temerloh tu. awk la harapan sy tau. :p please please please. ngeehee :D nnti sy belanja awk ye ;) spasiba milenky ti moi!

WanHidayat said...

Zoul: Bercuti???...yea ke???...moga-moga jadi lah, mcm u tak tau i kerja mcm mana....hehehe, ok i akan makan byk2 supaya berisi balik...




Sarah: Hah....sy bingung mbak...nnti sy cari kat mana yang perlu ditranslate tuh...jap ek....

muadzlife said...

jaga diri :)

ehem...ada apa di bulan november??jeng jeng jeng

nadia yuna said...

cantiknya gambaq laut tu. tenang je kan?

hah. muse is my favorite band! unintended is da best one!

selamat semuanya.

=)

azwan bamadhaj said...

bro...

aku rindu saat-saat kita bersama dulu......

serius.....

arsaili said...

salam bro..im in ur negeri la skang..kuala ganu..ahaks

A f f e n d i O s m a n said...

fendiosman pun teringin nak dok kat lawot...


heheheheh

jadi orang lawot macam dalam buku teks sejarah la pulak!

haha

Eridzhuan Zhaieno said...

Salam bro...saya menyampaikan salam dari Aizuddin juga sahabat UMP anda Hanimah (Hani) dan Aisyah yang bertandang ke Swansea weekend tadi. Sempat membawa mereka bersiar-siar di Swansea dan Tenby.

CikguZue said...

wah sudah kembali dari laut. org kata laut menyimpan byk rahsia suka dan duka. namun yg pasti, ketenangannya boleh menjadikan hati hampir kepada-Nya.

ha'ah nampak sedikit kurus...kerja kuat ye. byk2 rehat,k.

Y u Z z 9071 said...

abislah abah dah ada celcom broadband..

haha...jgn karut lelebih..kantoi.

artisticklytouch said...

beruang dan kucing chomey - a good combination..ha ha

alah sedehnya pic tuh...bakpe yang sedeh sangat...

puisi best tuh

artsoul said...

teringin nak menyelam...

salam perkenalan...

shahril aley said...

wah dok atas kapal ni jadi semakin kreatif plak...
boleh coretkan sajak tu
aku tak sabar nak dengar & lihat pics divers tangkap ikan kerapu tu... ko ade lesen ke?

kerja rerajin nnt balik kampung
ko enjoy puas2 ye :)

nsamsudin said...

hi dayat...
how are u?

love the poem. u yang tulis ke?
jom la dtg kuantan...huhuhu

.::c!kzUrA::. said...

salam dayat..
erm sedey je kan kalu bjauhan dr famili..zura doakan smoga Allah bg byk2 kekuatan kat dayat tuk harungi sume nih...amin! :)
sume manusia diduga tp dgn cara yg bebeza..

*peace*

WanHidayat said...

Muadzlife: Thankssss a lot....bulan november...bulan tengkujuh jeak...heheheh





NadiaYuna: Yup...mmg cantik, meh lah datang sini tengok secara live...we cannot imagine how beautiful the sun...unintended...mmg syiok....




Azwan: Hah...vila masa plak kita pernah bersama....hehehehe....yea azwan aku pun rindu gak ngn kenangan kat university dan debat dulu....




Arsaili: Hah...sape cakap gua org teganu...hehehe....takde lah...welcome to my negeri...njoy!!!

WanHidayat said...

FendiOsman: Teringin...takpe masih muda...insyaAllah ada rezeki masih boleh jadi org laut...hehehe...sejarah is sejarah bro...




Eridhuzuan: Oooo...yea ke...sampai gak minah2 tuh kat sana ek...mesti sonok punya..jeles nih....




CikguZue: Bukan sudah kembali dari laut cikgu tapi dah kembali ke laut kembali...huwawawawa....mmg byk rahsia yang byk kita tdk tahu dalam laut...sememangnya ianya misteri....hehehehe....kurus???...perasaan akak jea tuh...maintain jeak rasanya....hehehehe




Yuzz9071: Haahahaha...tu lah pasal...lepas nih tulisan perlu lebih matang..hehehehe...

WanHidayat said...

EncikSeni: Yealah tuh..mmg betul kan...kucing kecik beruang besar...
weh..mana ada muka sedih...biasa jeak...




Artsoul: Nak mnyelam...meh lah kita menyelam reramai...salam perkenalan juga...




ShahrilAley: Mmg byk idea skrag nih tambahan pula bila dok atas kapal, hati dan jiwa jadi begitu suci dan dekat padaNYA....heheheh...lesen diving...???ada diving atas katil...divers tak tangkap kerapu lah tapi tangkap barakuda!!!




MdmMala: Hai mdm...i'm doing good....yesss....my poem tuh...my own poem....mdm, rindu kat mdm...nnti sy balik kuantan kita jumpe ek....




CikZura: Heheheh....beginilah kehidupan kita sebagai manusia...kena kuat dan tabah...tambahan anak lelaki...dah jadi biasa dah zura...anyway thanks a lot for the support...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...