This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Friday, 13 June 2008

Cerita Dari Laut - Siri 2

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Semuanya,

FIRMAN ALLAH

.....Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu.....
Ath-Thalaq : 3


En. Roszaimi, Mdm. Patricia dan aku

Chakkkkk.....hari ini genap 19 hari aku berada di atas Energy Miner. Energy Miner masih lagi di perairan Miri, di sebelah West Lutong Production Charlie (WLP-C) bagi tujuan kerja 10" Riser Repair WLP-C/WLV-C Ventline. Aku seperti biasa, bekerja lebih 12 jam sehari untuk memastikan apa yang telah dirancang berjalan lancar. Bila kerja di tengah laut, banyak perkara yang kita perlu pertimbangkan terutamanya daripada aspek keselamatan diri dan pekerja. Dalam tempoh beberapa hari ini, penyelam-penyelam (diving team) telah memulakan aktiviti mereka bagi mengenal pasti kembali struktur paip yang telah rosak dan memerlukan pengubahsuaian serta pembaikpulihan. Banyak juga perbincangan yang telah dilakukan sebaik sahaja kami tiba di lokasi kerana laporan asal yang kami perolehi tidak menunjukkan kerja-kerja pembaikpulihan ini dapat dilakukan dengan mudah. Sehingga hari ini, kerja-kerja menyelam masih lagi diteruskan bagi memastikan tidak ada kerja kedua yang perlu dilakukan sebaik sahaja projek pertama ini selesai. Jauh di sudut hati, aku ingin pulang ke darat 2,3 hari agar aku dapat menstabilkan kembali sistem tubuh yang tidak tentu rehat ini. Tambahan pula, aku bisa sahaja melihat darat dari EM. Lagilah sayu....hehehehe....ayuh kita lihat sahaja gambar-gambar di bawah yang menceritakan segala aktiviti-aktiviti kami di EM. Mari semua.....


Energy Miner diambil sewaktu aku di WLP-C



WLDP-C dan WLP-C, ada teruja???


WLV-C (flare-esok lusa aku ke sini, need shutdown!!!)


Aku bersama Barge Foreman (En. Amie Gara)...sporting!!


Gambar-gambar yang telah aku masukkan semua tidak diedit kerana aku sungguh tiada masa untuk melakukan adjustment. Masa agak terhad. Aku perlu fokus pada kerja. Gambar-gambar yang ada adalah bertujuan membangkitkan semangat dan motivasi anak-anak muda atau sesiapa sahaja yang berminat untuk menceburkan diri dalam dunia oil and gas. Jangan tunggu diri sehingga bergelar jurutera, kita harus bermula dari bawah, kumpul pengalaman dan pengetahuan dan berusaha keras lah untuk maju dalam kehidupan mendatang demi insan-insan tersayang.



Ahad lalu - BBQ atas vessel


kipas jangan tak kipas


Pemandangan dari Heli deck


Divers tak abis-abis dok berbincang - org kuat!!!


Lagi-lagi lepak kat heli deck


Jom makan - sila beratur!!!


Operation crews yang rajin...rajin makan


Ada gak ustaz atas kapal...bawa berkat!!!


Jangan berebut...disiplin perlu ada


Tengok makanan, tak rasa dok kat atas kapal


Lazatnya....setiap 2 minggu, ok tak??


Lan...sabar ek...banyakkan bersabar


Mdm. Patricia yang sporting bangat

Yang Perlu Buat : Terus bersabar ketika bekerja, critical thinking is always needed, as a leader, kita perlu bijak mengawal situasi dan bila imbul masalah, jangan cepat melenting sebaliknya cari masa untuk berbincang.

Sketch...faham tak apa yang aku cuba maksudkan

Gambar terakhir di atas adalah sketch yang perlu aku hantar pada management, way forward untuk buat maintenance pada riser di WLP-C, aku sedikit pening...tapi dengan ilmu dan perbincangan yang telah dibuat, secara kolektif dan konsesusnya, inilah hasil terakhir kami...bayangkan kerja-kerja ini dilakukan dalam laut...???...seronok sebenarnya....hahahaha...

Yang Terkejut : HR di HQ Kota Damansara ada buat panggilan tadi, "Wan, bulan ni, saya masukkan GAJI BARU kamu, rate kita dah tukar, setuju tak?". Aku sungguh blurrrrrrrrr.....apa maksud HR tu tadi...increment kah???, REZEKI...amin...

Terus Beringat : Ibadat...ibadat dan ibadat, tiada alasan walaupun kau busy Dayat...tanggungjawab tetap tanggungjawab...ingat pesan Abah dan Umi!!!

Terharu : Main sms dengan Abah sampai ke lewat pagi...bercerita tentang kehidupan anak-anak dan masa depan...kenapa anak-anak Abah yang lain tak seperti ED...(*sungguh tersirat maksud Abah)

Pesanan : Ingat lah Dayat selalu...walau di mana anda berada...tak lah, SAFETY FIRST

Jumpa lagi dalam siri ketiga (aku nak cerita tentang diving activities)

32 comments:

Rush Murad said...

dah semakin serasi nampaknya kehidupan kat sana.... boleh nampak daratan Miri, boleh nampak bandaraya Miri... tak jauh pun.... cuma tidak tergapai dek tangan... safety first, beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis... dah dapat increment tu jgn lupa ekkk.... nak yg besar... boleh?

Neeza Shahril said...

sedih pulak bila ayah Dayat cakap cam tu.. nampak sungguh dia terlalu rindukan anaknya yang asyik di tengah laut ni...

tak tahu pulak akak di atas kapal ada women jugak.. dia tu Engineer ke Dayat?

lagu a shoulder to cry tu.. used to my song.. now, it's your song.. anyway, I really like the song.. everyone needs a shoulder to cry..

mewahnya makan atas kapal.. cam ni akak pun nak duk kat atas kapal jugak la.. boleh ke?? hehee..

take care my little brother.. Allah will always be with you... :)

Anonymous said...

Kitak..benar maok tapau dolphin? ermm sik payah byk gilak dalam 10 ekor pun jadilah heheh...

kitak maok tauk sik tat day time meeting nestor sakat Pat suruh jd CSR gik kat energy Miner..Nestor pikir Pat sik maok sekali Pat kata 'can... I want!!' beria nya padah nya maok.tekejut nestor.Pat padah best ngn kitak org sporting.. mek pdh kitak rindu nya hehhehe...

ermm..tapi yg pasti ada insan lain yg lebih2 lagi2 rindu... your family kan... takpe settle je keje nnti cuti la lame2 sikit leh lepas windu kat diaorg... lagi2 dh ada salary increment tu bila2 leh balik kpg... congrate ek!!

Sarah Mohd Shukor said...

ehem. ada org tu mcm dh seronok duduk atas kapal. dan yg lg best, gaji dia naik plak ye. alhamdulillah..

WanHidayat said...

Rush : Terima kasih atas peringatan-peringatan itu....tu lah pasal, boleh nampak darat plak...tapi tetap terasa yang sekarang ni dok kat laut...increment???...ntah lah betu ke tak...hehehe...nak yang besar??, apa yang besar???




KakNeeza: Ermmm...tak lah akak, biasa2 jea, yealah lama juga tak pandang wajah abah umi...dah nak masuk 7 bulan...tapi setiap hari call dorang...update...hehehe

lagu tuh mmg sy suka...rasa selesa jea bila dengarnya...betul kata akak...semua org perlukan shoulder utk menangiskan kan....

Yang woman tu Pipeline engineer...satu2 pempuan waktu tuh...dia dah turun, dah ganti ngn lelaki plak....

Akak nak naik atas kapal...ermmm..meh lah..tapi kapal ni kapal kerja lah..tak lah mewah mcm cruise...hehehe..tapi kan akak...semua ada...

thanksss for the doa...

WanHidayat said...

Anonymous : Fiy...ney nama kitak ya...kenak sik engkah gik nama kitak, kmek takut si fida 'baby' ya yang comment...aoklah, kmek dah dapat 5 ekoq, tunggu dpat 5 ekoq lagik..klek kmek pos trus ke darat...

Best waktu mdm. Pat sitok...mek orang slalu gurau ngn nya...nang best, rindu kamek org ngn nya...bila lagik nya maok jadik CSR mek org...hopw will be soon....

increment???...aihhh...sik tauk pun..ya calling palsu kot...hehehehe...kelak balit darat kmek chia kitak ek...Muahhhhh!!1 untuk kitak, fida joyce dan amy...




Sarah: Alhamdulillah...dah semakin biasa...mmg kena biasakan diri supaya mudah nak lakukan kerja...increment??...harap2 lah...tukar rate tak sama ngn increment kan...heheeheh....

.::c!kzUrA::. said...

salam e.d..
im ur silent reader b4..
nice blog n nice story.. :)
frens?

*anda tlah di tagged! :p

kadrieana zahiera yasin said...

miss u so much my best friends...muahs....dah lame tak jumpa....rindu sangat2 kat ko...

Anonymous said...

Fida 'baby' ??? baby sapa ya.. ermm mek rasa mek tauk saja jk maok tanya huahaha... kamek la tok Fitriah...

kitak dpt 5ekor dh.. wah...bagus ada kemajuan..he..h!! ada2 jak kitak tok.. mek mintak menar2 kelak baru ktk payah becari dolphin ya..

ermm menar tek nak chia mamam?? ok juak k k he..h!! best eh.. bah cam ya ait2 kitak keja cepat2 balit o... kmk org tunggu kitak...

miss u ya.. :) Fitriah

Rn8 said...

lama lagi ke u kat laut, wan? sian nengok "seseorang" tu dok buat keje sorang2...hehehe...

goboklama said...

akak prnah tngok kat petrosains,anakle yg teruja sangat. Mkan sedap 2 minggu sekali? hari lain mkn apa dayat?

safety 1st,amiinnn :)

DBI said...

salah satu cita2 ialah nak kerja di offshore..nampak nya tak kesampaianlah...

shazwani adnan said...

salam.

terasa nak komen lak. before ni just baca je cerita dia tentang kapal. rasa macam nak naik kapal tapi mabuk laut la.. susah la macam ni. huhu

kawan sy ada sorg tgh belajar kat univ malaysia pahang. tu yg teringat dulu awk graduate univ tu kan..

thepretender said...

meriah2!! esp part makan2 tuh..
yumm yumm.. :p

Zoulkieflie said...

salam wan,bila nak update blog?

shahril aley said...

masa aku ngomen ni mesti ko dah ade kat bandar Miri kan. sori lambat komen pasai baru je balik dr bercuti cum celebrate besday kat Sabah. thanx for the besday wishes. moga2 segala doa ko akan termakbul.

hehehe... siap tanye nak hadiah ape tu tak tahan? disebabkan ko dah bertanye maka jawapan aku senang je. aku nak kek masa ko celebrate hari gawai atas vessel tu. tapi ko kena post la kek tu ke KL. boleh tak bro? hehehehe....

wah sesungguhnye kerja ko mencabar betoi la. mcm nak tukar bidang plak. ermm ade keja kosong tak kat vessel tu? tukang cuci pun ok. hehehe.... boleh tgk laut 24 jam dr tengok angka je :)

artisticklytouch said...

apa meaning semua short form tuh? i mean the full name...yang paham EM is Energy Miner he he this is TMTH = Too Much Too Handle

wanhidayat said...

CikguZura: Salam cikgu....u'r my silent reader???...ok now u'r blogger...thanks for visiting my blog...been tagged??..ok...will see...




KakPah : woiii...nama tuh, bukan main lagik...byklah lah ko kadrieana...????...susah aku nak sebut....serabut...miss me???...yeah miss you too...




Fitriah: Hahahaha....cukup lah kan 5 ekor tuh..."baby"???...tau tak pe...sesekali besh gak dok atas kapal ni sebenarnya...byk perkara yang kita boleh tinggalkan kat darat...hehehehe....tapi bila balik darat...kita perlu hadapinya juga.....




Arnett: Yea ke???...nak wat cam mana...dapat yang bkerjaya mcm nih...ikutkan hati mmg taknak pi...tapi klu tak pi takde fulus...

Anonymous said...

GobokLama: Hehehehe...moga2 anak2 akak nnti akan jadi salah seorang yang akan berada di plantar minyak nnti...Menu sentiasa berubah2...ikut jadual, so far...seddddaaaappp sgt...hehehe..
Yeasssss....safety first!!!




DBI: Hahahaha...ermmm..jadi doktor pun besh apa...bila nak berangkat nih???




ShazwaniAdnan: Ermmm....kawan...my junior lah tuh...sapa nama dia, mana lah tahu kenal kot2....mcm mana ngn exam nih???...tak pi melancong ke cuti nih???




ThePretender: Makan free dik...mmg meriah!!!




Zoulkiflie: Nnti lah dik...tgh takde masa...hehehe...rajin u update blog skrg nih....

wanhidayat said...

GobokLama: Hehehehe...moga2 anak2 akak nnti akan jadi salah seorang yang akan berada di plantar minyak nnti...Menu sentiasa berubah2...ikut jadual, so far...seddddaaaappp sgt...hehehe..
Yeasssss....safety first!!!




DBI: Hahahaha...ermmm..jadi doktor pun besh apa...bila nak berangkat nih???




ShazwaniAdnan: Ermmm....kawan...my junior lah tuh...sapa nama dia, mana lah tahu kenal kot2....mcm mana ngn exam nih???...tak pi melancong ke cuti nih???




ThePretender: Makan free dik...mmg meriah!!!




Zoulkiflie: Nnti lah dik...tgh takde masa...hehehe...rajin u update blog skrg nih....

wanhidayat said...

ShahrilAley: Patut pun...tetiba komen jadik panjang beginih...huhuhuh...nak kek??..lorrrr...dah takde lah...mana lah boleh tahan lama2 kek tuh....sedap gak kek mlm tuh...hehehe....

Mencabar tak mencabar...inilah yang perlu sy buat...hehehe....menguji ketahanan jiwa dan emosi....nak kerja...byk kerja kosong...nak kerja ke???...boleh....jadi akuntan kapal...takde lagi skrg nih...





EncikArt: TMTH....hahahaha..yo lah tuh...dgn 2 tangan dan tubuh kecil ini juga...alhamdulillah..semuanya masih terkawal bila kena jerit....

Zoulkieflie said...

salam..wan,ntah kali ke berapa i masuk u nye blog..tapi masih lagi citer pasal laut..(tunggu duyong timbul ke baru nak update..)hehehe..

Neeza Shahril said...

mana adik akak ni pergi?
lama tak dengar cerita ni...
cepat dik update.. rindu dengan adik dan cerita2 adik ni.. :)

muadzlife said...

teruskan berjuang :)

fadzli said...

waa bestnya baca citer dari laut mu ni...

thanks sbb sudi lg call aku sabtu sudah ...apa yg buat hang ingat kat aku huhuhu

Raja Azrul said...

hai dayat, lama dah aku tak jenguk blog ko nie..
apa2 pun aku tgk ko seronok kerja kat sana..jangan lupa yer kami kat sini.

Aku doakan agar rezeki ko murah..

Y u Z z 9071 said...

terubat sket kerinduaan kan bila dpt bersama kawan kawan...

dayat cam dah gelap sket je kulit..cuaca panas sgt yer...

faridmw said...

salam.. seronok tul klu dapat mkn mcm tu kat sini.. bukan senang..

WanHidayat said...

Zoul: Yea lah dik non oiii...nak crita pasal apa lagi....skrg kan dok kat laut....kena lah crita pasal laut...heheheh




KakNeeza: Chack....ada lah kak...tak pi mana2 pun....cuma takde masa nak buat entry baru...hah...skrg dah ada...hehehehe




Muadzlife: Terima kasih....




Pali: Hahahah...best mmg best sahabatku...nak wat cam aman...dah jadi sebahagian drpd tanggungjawab aku....hehehe, rajin2 lah baca klu ko rindi kat aku...*wink...



RajaAzrul : Aku sentiasa doakan agar ko akan mendapat kerja yang baik dan yang ko suka....seamat berjuanag terus sahabat ku....




Yuzz9071: hehehe...gelap?, sy ni akak mmg gelap sebenornya....gelap drpd Oprah lagik!!!




Faridm: heheheh....nnti aku suruh org pi hantor kat ko...nak makan apa???, nasi dagang ada tak kat sana????

achtung said...

best nye keje kt pelantar mcm nih...ucu,lama dh x jumpa.2 years i think.

nadia yuna said...

my friend baru ja pegi pelantar jugak. dia dlm bidang IT. tak taola plak mana pelantar dia pi. pelantar kat mesia ni banyak ke dayat?

hoh.

maafla. cikgu ni tak tao. =p

~bEeP~ said...

salam...
wah beshyer kje kat c2...
thx bg comment 2...
lma ea, xsentuh ank buah ea...
insyallah,ada msa nnt jmpe la...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...