This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Monday, 24 December 2007

7 COMMON MISTAKES

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semuanya.....

Seawal pagi ini, sebaik sahaja tiba di pejabat, aku membuka email yang sudah pun menjadi rutin pertamaku setiap hari dan tersedar menerima email dari kembar aku yang tersayang nun jauh berada di Pahang kini. Aku memerhatikan tarikh dan waktu email tersebut dihantar. Seawal jam 3 pagi, 24 Disember 2007. Beberapa jam lalu. Kenapa Ida tidak tidur? atau Ida bangun pagi untuk solat Tah'jud atau ada perkara yang sedang bermain di fikirannya atau juga memikirkan tentang aku yang jauh darinya. Aku hanya menduga......


Ida meminta aku mempamerkan email yang dihantarnya di dalam blog Chronicle. Katanya ini adalah sebuah perkongsian yang sangat berguna buat kita semua. 7 kesilapan yang biasa kita lakukan dalam bersolat. Walaupun ianya nampak mudah dan enteng namun 7 kesilapan itu lah yang akan menyumbangkan kepada solat yang sumbang, cacat dan tidak sempurna. Demi memenuhi permintaan Ida dan dari hati kecil ini yang merasakan ianya sesuatu yang wajib dikongsikan, maka aku 'publish' The 7 Common Mistakes We Make in Prayers walaupun telah acap kali kita membaca tentang artikel ini dan diberitahu akan perkara ini.


Mistake 1: Reciting Surat al-Fatiha fast without pausing after each verse.
The Prophet (SAW) used to pause after each verse of this surah. (Abu Dawood)



Mistake 2: Sticking the arms to the sides of the body, in rukoo' or sujood, and sticking the belly to the thighs in sujood.



The Messenger of Allah (SAW) said: "Let not one of you support himself on his forearms (in sujood) like the dog. Let him rest on his palms and keep his elbows away from his body." (Sahih Muslim) . The Messenger of Allah (SAW) used to keep his arms away from his body during rukoo' and sujood that the whiteness of his armpits could be seen (Sahih Muslim).

Mistake 3: Gazing upward during prayer.





This may cause loss of concentration. We are commanded to lower our gaze, and look at the point at which the head rests during sujood. The Prophet (SAW) warned: "Let those who raise their gaze up during prayer stop doing so, or else their sights would not return to them. i.e. lose their eyesight]." (Muslim)


Mistake 4 : Resting only the tip of the head on the floor during sujood.


The Prophet (SAW) said: "I am commanded to prostrate on seven bones the forehead and the nose, the two hands [palms], the two knees, and the two feet." (Sahih Muslim) Applying the above command necessitates resting the forehead and the nose on the ground during sujood.

Mistake 5 : Hasty performance of prayer which does not allow repose and calmness in rukoo' or sujood.


The Messenger of Allah (SAW) saw a man who did not complete his rukoo' [bowing], and made a very short sujood [prostration ] ; he (SAW) said: "If this man dies while praying in this manner, he would die upholding a religion other than the religion of Muhammad." Abu Hurairah (RA) said:

"My beloved friend, Muhammad (SAW) forbade me to perform postures of prayer copying the picking of a rooster; (signifying fast performance of prayer), moving eyes around like a fox and the sitting like monkeys ( i.e. to sit on thighs)." ( Imam Ahmad & at-Tayalisi) The Messenger of Allah (SAW) said: " The worst thief is the one who steals from his own prayer." People asked, 'Messenger of Allah! How could one steal from his own prayer?' He (SAW) said: "By not completing its rukoo' and sujood." (At Tabarani & al-Hakim).

To complete rukoo' is to stay in that posture long enough to recite 'Subhana rabbiyal Adtheem' three times, SLOWLY, and 'Subhana rabbiyal-a'ala' three times, SLOWLY, in sujood. He (SAW) also announced: "He who does not complete his rukoo' and sujood, his prayer is void." (Abu Dawood & others)

Mistake 6 : Counting tasbeeh with the left hand

The Prophet (SAW) used to count tasbeeh on the fingers of his right hand after salah. Ibn Q udamah (RA) said: " The Messenger of Allah (SAW) used his right hand for tasbeeh." (Abu Dawood). The above hadeeth indicates clearly that the Prophet (SAW) used only one hand for counting tasbeeh. No Muslim with sound mind would imagine that the Prophet (SAW) used his left hand for counting tasbeeh. Aa'ishah (RA) said that the Prophet (SAW) used his left hand only for Istinjaa', or cleaning himself after responding to the call of nature. He never used it for tasbeeh. Yasirah (RA) reported: The Prophet (SAW) commanded women to count tasbeeh on their fingers.

The Messenger of Allah (SAW) said: "They (the fingers) will be made to speak, and will be questioned (on the Day of Resurrection. )" (At-Tirmidhi) . The above Hadeeth indicates that it is preferable to count tasbeeh on the fingers of the right hand than to do so on masbahah (rosary).

Mistake 7 : Crossing in front of a praying person.

The Messenger of Allah (SAW) warned: "Were the one who crosses in front of a praying person to know the consequences of doing so, he would have waited for *forty better than to cross in front of him." (Sahih Bukhari and Muslim). *The forty in the tradition may be days months or even years. Allah knows best.

Common Errors in Prayer That MUST Be Avoided - Please inform your near and dear ones to take care of the above.


Rakan-rakan sekalian, sesungguhnya solat itu tiang agama dan mekanisma termudah untuk mendekatkan diri kita kepadaNYA. Marilah kita bersama-sama memperbaiki kelemahan dan kealpaan diri dan mencari jalan terhadap redha Allah.


Kita mulakan dengan berdikit-dikit, biar ia sebati dan menjadi rutin sehingga membawa kepada ketenangan dan rasa dekatnya diri kapadaNYA. ~Amin~



20 comments:

A f f e n d i O s m a n said...

sesekali baca tazkirah camni dapat gak mempelajari dan membetulkan kesilapan yang biasa kita buat tanpa kita sedari...

so far, yang mistake ke 6 tu mungkin terbuat la pasal fendiosman ni kidal.
arwah ayah slalu ketuk tangan kalau ternampak. nak nak waktu makan, pegang sudu pakai tangan kiri, pastu suap....sah kena bebel...tapi skang ni dah takde lagi semua tu...semuanya dalam kenangan!

ned said...

terima kasih wan...besar pahala awak...

tp masa baca entry awk kali ni...mcm dejavu sangat! dengan lagu nasyid tu sekali...eventhou first time saya baca pasal ni. Subhanallah..

Sarah said...

salam dayat. eh, kebetulan sama tema. huhu. a good reminder. sbb ramai yg terlepas pandang hal ni. kembarnya ingtkan kembar yg ini. dan kembar yg ini ingtkn yg lain. mcm rantai pahalanya. sy dh updatekn kelebihan amalkan surah al-ikhlas tu. baru faham knp la mamat arab n pakcik tu duk baca2 sblum buat kerja. ha, nnti bukak pintu kereta pun baca la ye.

terbaca komen abg fendi psl tgn kidal jd bertasbih guna tgn kiri, kadang2 sy ternampak ayah sy pun terguna tgn kiri dia. takpe abg fendi. jgn angkat syahadah tgn kiri sudah la kn :)

~wan hidayat~ said...

FendiOsman: Yea bang, sesekali kita boleh ingatkan diri kita tentang kesilapan yang kita sendiri tidak sedar...

Kidal...itu sifat kan....nak wat cam mana cuma masih boleh mendidik....




Ned: Bro....adik mu ini sekadar berkongsi ilmu...inilah yang dikatakan hidup bermasyarakat dan berpegangan....



Sarah: Salam kembali....oh yea ke, nnti sy baca ttng kelebihan surah ak-ikhlas tuh...semakin byk perkara yang kita tahu, baru kita sedar betapa cetek dan sedikitnya ilmu yang kita ada sebenarnya....

bang fendi.....baca ek...kidal tu tergolong dalam golongan cacat tak???, heheheeheh

noul said...

salam. thanks abg dayat for this post. really useful. btw, i don't write anymore.so many things happened n i really wanna let go of the past. sori yek sshkan abg dayat, u can just delete my link at ur page.

Sarah said...

eh, kidal tu bukan cacat. yg tu base on cortex control of our brain. nak explain kang panjang sgt. conclusion, abg fendi toksah risau. tp kalau rabun, haa tu bru 1 kecacatan. tp boleh direpair. hehe.

mrAHMAD said...

salam..thanks for the ""7CM"..

A f f e n d i O s m a n said...

kidal? cacat?

rasanya tidak kot.......sebab dua dua tangan masih ada.

indeed, i can write with my both hands...left and right. kau ado?

hmmm.....untung jadi orang kidal ni. bayangkan ek, kupas buah mangga.....pisau pegang tangan kiri, buah yang dipegang ada di tangan kanan. berbanding dengan orang tak kidal, pisau tangan kanan, buah di tangan kiri...

tangan kiri tangan kanan, macam lagu madu dan racun la pulak....matila dangdut....


pasal rabun....

fendiosman memang rabun! power tinggi laa..tapi tak balance...sebelah 275 sebelah 475! sekali lagi kau adooooo? tapi rabun ni, bila tak pakai spek...terpelihara daripada melihat benda2 yang maksiat...sebab tak nampak dengan jelas...teettttttt....

Mak Su said...

timakasih dengan information ni, mak su pun dapat gak email tu... saling ingat-mengingati kan

- G O R O - said...

email yang sgt berguna untuk panduan dan renungan.

~wan hidayat~ said...

Noul: Lorrr...what happened to you my little sis, wanna share???....sedey lah plak abg dengar mcm nih....




Sarah: Saje jea gurau maaaa....kidal tuh bukan cacat, rabun cacat ek...aloooo, dah la kita rabun....hukhukhuk...




Mrahmad: sama2lah kita memperbaiki diri kita....




FendiOsman: Lorrrr...rabun ke bang, baru2 ni pi Miri pakai lense lah...mananye tak nampat benda2 tak elok....lagi lah hebat dari pakai spek kan..kan..kan....mcm lah sy tak rabun....cuma pura2 tak rabun jeak....huhuuhuh...




Maksu: Semoga selepas ini kita tdk akan buat kesilapan yang sama....




Goro:Untuk renungan bersama....

shahril aley said...

terima kasih wan kerana berkongsi. kadang2 kite leka dengan tertib ketika solat yang sebetulnya. apa2 benda baik perlu dikongsi bersama.....

FINAL SOLUTION said...

lololo.. x wat ker tagged 2007 yg owg bg tuh...????????????????????????????

Rush Murad said...

perkara yg baik elok dikongsi bersama, yg tak elok... simpan sendiri ek...

muadzlife said...

selalu argue wit some friends in mistake 4... n tq..for hi-lite this

DBI said...

wan,
solat nampak senang tapi nak kerjakannya dengan tertib tu yang berat..belum masuk kusyuk lagi tu..syitan banyak betul..

btw- terima kasih sebb mengingatkan..

~wan hidayat~ said...

ShahrilAley, Hafify, Rush, Muadzlife, DBI :

Kita hanya manusia biasa, ada kelebihan dan ada kekurangan...setiap di antara kita perlu memperbaiki kelemahan yang kita ada....kesilapan itu dalam kita tidak sedar dan sedar kita lakukan....

Hafify...yo lah nnti abg wat lah tag tuh.....

Anonymous said...

Alhamdulillah thanks sbb ingatkan.. yelah mistake nie kdg2 kita pun tak perasan terbuat ye dok? tapi dah tau nie same2 kita perbetulkan solat kita ek..

tapikan mistake yg no.7 tu sll jadi.. tapi bukan manusia yg crossing... kucing yg crossing.. lg beso jd mslh bukan setakat lalu je.. dia duduk berkelah kat tgh sejadah tu... masyaAllah mana nak sujud.. :) sabar je lah...

-Fitriah-

mohdazri.blogspot said...

ni kalau translate ke BM lagi afdal ni :)

Anonymous said...

what a nice synopsis to start off for this week......since every monday is already a blue monday... makes me feel more blue....hehehehe
lx-sko

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...