This Too Shall Pass

THIS TOO SHALL PASS - No matter what our situation in life, eventually, things will change and it will be over. Tiada satu yang akan kekal melainkan Allah. Kehidupan kita di dunia ini adalah untuk kehidupan di akhirat sana. Berjuanglah untuk menuju jalan yang diredhai Allah. Just everything that THIS TOO SHALL PASS

Monday, 27 August 2007

SEPENINGGALAN AKU YANG LALU



~Assalamualaikum~

Aku kembali setelah hampir seminggu lebih tidak berblogging, secara tiba-tiba aku dihantar outstation ke Bintulu sementelah aku tersenarai dalam kelompok 'Emergency Response Team-SKO' dan ironinya bulan ini sahaja terdapat 3 pipilines bocor. Parah...parah!!!. Jadi untuk entry kali ini, aku suka untuk bercerita kronologi seminggu lalu di Temana Field, sekadar berkongsi pengalaman manis pahit bila aku sendiri yang perlu mengepalai aktiviti 'Free Flushing' dan 'Leak Test' di TEP-A/TEP-B (Bintulu field).

17 August 2007 : Suddendly i've been informed by Project Manager PBJV SKO that the PL178 dah bocor then he simultaneously instructed me to prepare the procedure and material, expectedly depart to Temana field at 6 pm....fuyyyyooo...what the '*&%#'!!!. During that time, I was asking to myself, am I superflash???, oh nope wan...you are very ordinary, remember that, take your deep breath!!!.

Yang beshnye, the schedule of mobilization berubah, I have to get to Bintulu by the next day (18 August 2007) dan kena sampai sebelum tengah hari. Aku telah diberi seorang supervisor dan 4 orang operator untuk misi ke Temana ini. That's good!!!. Ingat nak balik awal, backpacking and have some rest a while, end up jam 10 malam juga aku balik dari ofis. Sadissssnye!!!. Tengah hari dah confirm tak makan, malam nye plak jam 11 baru dapat makan. Tak kisah la...tak rasa penat pun cuma agak tertekan sebab masa tak cukup. Tiket bas ke Bintulu pun tak beli lagi waktu tu, tup...tup...kaunter tiket dah tutup, subhanallah....esok pagi dah confirm kena turun jam 5:30 pagi sebab by 7 am walau apa yang berlaku aku perlu bertolak. Ni lah first time aku ke Bintulu, yang kurang seronoknya naik bas...4 jam perjalanan. Dah nasib badan.....

Jam 6:25 pagi (18 August 2007), aku dah pun tercegat kat terminal bas Pujut, beli tiket untuk 6 orang and by 7 am, aku pun bertolak (ada beberapa peristiwa yang tidak boleh aku ceritakan di sini, biarlah ia di simpan jauh di sudut hati ini...hahahaha). Jam 10:45 pagi, aku tiba di Bintulu, makan tengah hari dan terus ke Sibangun Jetty untuk loading equipment on Ajang Safa (supply boat) yang pada perancangan awalnya the equipment to be loaded on Allied Commander (Diving Vessel) but due to insufficient space, plan berubah lagi. Kami berenam chek-in di Allied Commander sebab Allied Commander to be utilized during the leak inspection. ROV (Remote Operational Vehicle) will dives...how efficient ROV in seeking the suspected leak on PL178???. Previously, ROV never failed in detecting any leaks and destructions on the pipeline even the pipeline is in burial but we never know what is happening down there (30 meter dalam laut). Semuanya bermula daripada report yang telah dikeluarkan oleh ROSEN (IP specialist) tentang 95% metal lost kat PL178. Mengukuhkan lagi teori ROSEN bila Temana Operation Team ternampak minyak terapung atas permukaan laut. Tak pasal-pasal, semua orang terlibat. Temana terus berada dalam shutdown mode and we lost 2.8 million a day due to the shutdown. Demi negara dan kemaslahatan hidupan akuatik, kita perlu lakukan sesuatu. Jangan biarkan lautan tercemar angkara perbuatan tangan kita. Kerana itulah aku perlu bergegas ke Temana, we have to do the inspection, once the open sea contiminated, DOE akan bising, Petronas akan bertanggungjawab dan kita sendiri akan dapat melihat bagaimana Karam Singh Walia berhujah dengan penuh emosi di TV3. Justeru semua pihak perlu memberikan kerjasama. Tidak kiralah secara langsung mahupun tidak langsung. Bukankah kita semua yang menghuni alam ini, jadi janganlah kita mementingkan diri sendiri. Jangan jadi seperti Amerika Syarikat yang enggan menandatangani Protokol Kyoto, suatu memorandum berhubung perlepasan CO2 ke udara sehingga memberikan impak terhadap kenaikan suhu global dan kesan rumah hijau. (yang jelas AS sendiri negara pengeluar CO2 tertinggi 92%...how they could still breathing overthere???)


My Room on Allied Commander (407-Project Engineer)

Aku ditempatkan di bilik yang sangat selesa, very convenient...macam naik cruise la pulok. Syukur alhamdulillah tapi yang tak beshnye dapat tidur semalaman jea sebab malam-malam lain aku tidur kat atas platform. Let's imagine together...you sleep just above open grating deck, how sweet!!!

Sepanjang di Temana field, apa yang aku boleh simpulkan, 'Free Flushing' dan 'Leak Test' was successfully done by my team walaupun dalam aktiviti itu berlangsung, macam-macam kesukaran yang perlu aku hadapi (equipment tak mencukupi, perlu guna 3 platform, etc). ROV pun tak dapat detect even the ROV dived with CP. Informasi terbaru, the PL178 hasn't anode point installed. Baru nak bagi tahu the pipeline wasn't had anode!!!.

Setelah selesai sessi menyelam oleh ROV, Allied Commander terus ke Temana Bravo untuk pipeline inspection di Bravo zone. Aku berenam perlu check out daripada Allied dan berpindah ke Penta Perkasa (AWB Work Barge). Lebih besar dan aku lebih biasa di atas Penta sebab semuanya crew PBJV, Petronas dan Seatrax dari Singapura. Di atas Penta pun aku hanya dapat tidur semalaman juga sebab perlu stanby atas Temana paltform.



Sepanjang berada di Temana field, aku sentiasa ingatkan Miri. Entah apa lah yang ada di Miri sehinggakan setiap saat yang berlalu menjadi perhitungan aku. Mujur sahaja kerja-kerja aku di sana tidak terjejas. Aku sentiasa menantikan saat untuk pulang. Bukan kerana takutnya pada ombak, bukan kerana takutnya pada terik mentari....aku tiada jawapan untuk itu.



Jika kita dapat lihat matahari terbit dan tenggelam daripada persisiran pantai dan kita sudah pun berkata "wah...cantiknya matahari, begitu indah ciptaan Tuhan...", I tell you guys atas platform, sunset and sunrise viewing...fuhhh, unimaginable...seolah-olah lautan yang tebentang luas memuntahkan dan menelan suria setiap hari.



Kerana secebis pengalaman yang akan membuatkan aku matang di masa hadapan, aku lupakan kepayahan untuk seketika. Bayangkan bila kita perlu menyambut Ramadhan dan berhari raya di atas platform (3 minggu lagi dah nak Ramadhan). Aku tidaklah ralat dengan keadaan tersebut tapi hati mana yang tidak sayu bila berjauhan dengan keluarga dan insan tersayang di hari yang penuh bermakna. Mujurlah aku tidak berkeluarga (tiada isteri dan tiada anak). Tak terbayang kesedihan tersebut....aku dah biasa beraya dan berpuasa sendiri. Sekurang-kurangnya pengalaman lalu telah mengajar aku untuk berdikari dan terus tabah.



Aku kembali dari Bintulu pada 23 August 2007, lewat jam 9 malam aku tiba di terminal bas Pujut. Ambil teksi dan terus ke rumah. Membersihkan diri dan review report yang perlu dihantar keesokkan harinya. Aku bersedia untuk bertemu Nestor Mendoza (Head of Pipeline Engineering Petronas SKO), ada beberapa perkara yang perlu dijelaskan berhubung aktiviti yang baru sahaja selesai. Dimarahi adalah makanan aku, untuk belajar dan menjadi seorang yang hebat, aku perlu melalui segalanya. Aja aja fighting!!!


Sempena berada di dalam bulan kemerdekaan ini, aku ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 50, hargailah setiap kesenangan dan keaman yang kita rasakan hari ini. Walaupun kita tidak lagi dijajah dengan mata pedang, peluru dan senapang...namun adakah pemikiran dan ideologi kita bebas merdeka mengikut acuan adat dan budaya kita. Berfikirlah.....


SELEPAS MAGHRIB ADALAH MALAM NISFU SYA'BAN, BESAR PAHALA JIKA KEESOKKAN HARINYA KITA BERPUASA. MARILAH KITA BERSAMA-SAMA MENINGKATKAN AMALAN SEHARIAN KITA.

26 comments:

::AizilAzrin:: said...

Salam...tu dia, awat hang tak habaq kat aku hang kerjo atas paltaq minyaq...rupa hang dah macam anak keling dah....hahaha. Habat hang la ni ek...bila nak blaja aku nih...

final solution said...

bro.. sowi.. x sempat.. laa nak lengkapkan.. tag tuh.. sibuk jer.. manjang.. arituh.. bzz nak menjawab soklan ponchon savarit tuh.. adeih... nih.. bzz lagi ngan prgm sume.. huh~... Selamat Nyambut Nisfu Syaaban

BoBoy StarBucker said...

great... i wish boleh kerja kat plantar minyak.... mesti meriah.... ahaks

Zoulkieflie said...

salam..bila nak ajak i naik kapal?aritu janji nak ajak ! hehehe:p

~wan hidayat~ said...

aizilazrin: ikut suko hang jea nak cakap aku mcm anak keling, aku rasa hang lebih kot, bertahun-tahun kat atas kapal...anak kelig pun anak keling laaa...asal hati gembira dan bahagia...~ahaks~



hafifi: hahaha...study smart bro, dah masuk tahun 3 ni jagn aktif sgt, nnti tak terkejau...wish u selamat maju jaya and happy merdeka day 50th...



cliffelvin: meriah???, yea lah tuh...sgt meriah, u tough tak nak kerja atas plantar tuh, tak takut mabuk laut ke???




zoul: umur panjang, murah rezeki...kita naik lah...Penta Perkasa belum longside ladi kat shinyang wharf....sabaq naaa...

zionispark said...

ermmm...oooo,baru balik laut ke?, best duduk atas platform tu???, ko mcm taknak layan aku jea? apasal ek?

Anonymous said...

muahs..my best friends

DBI said...

salam wan..
apa kabar org minyakkk...
nanti datng balik utk baca ur post..ni just scan tru jer.. :-))

Antz said...

temana field. i tot the one in MCOT yang bocor? isk.. wan takleh buat ape2 ke utk prevent bende ni lagi? bising2n sket pasal pipeline corrosion yang berleluasa ni ke. ntah brape lagi pipeline yg akan bocor nanti. hikkss...

ermm...anywy. welcome back to darat. i'll c u around, bro! ;)

Rush Murad said...

penatnyaaaaaaaaa dok tunggu......... errrr....... lapar dah ni. berapa kali baca surah yaasin tu? or baca Quran berapa juzuk malam ni???

artisticklytouch said...

hekeleh tak nak cerita peristiwa konon...

ish macam teringin je kerja kat pelantar minyak ha ha *matila hidup kat redang ni pun aku dah banyak komplen, nak duk atas pelantar katanya

*untuk menjadi seorang yang hebat...kita perlu tempuhi dugaan yang hebat dan come up with penyelesaian yang hebat juga!

BoBoy StarBucker said...

aku memamng pelik... aku ambik mech eng tapi keja kat customer service.... tak berbaloi blajar 4 tahun.... kihkihkihkih....

Anonymous said...

SALAM...HELLOW MY BELOVED SENIOR,WOW...U R SO GORGEOUS NOW, SEBELUM NI MMG GORGEOUS PUN TAPI SEKARANG LEBIH GORGEOUS...BILA NAK DATANG MELAWAT ADIK2 ABG KAT UMP NI, WE'OLS MISS U SO SO MUCH!!!

~ARINA~

Luaq Ezplanade said...

ehhh u pegi laut lagi ke?

Rush Murad said...

i like the background song, fresh mood..... i'm swayinggggg.......

Anonymous said...

hye cuteeeeeiiiyyyy....kat miri ke??, tak bagi tahu pun dah kerja kat sana, ko dah byk berubah ek, tambah hensem nampak, mesti lebat ni kan...aku doakan ko success selalu...aku kat perak sekarang, meh lah cni, tmpat lama ko...

azizun

Muqreez said...

Cool blog and pic thou..keep on bloggin' and posting ya..first time here and salam

sitilina said...

aiks. mana pegi komen akak? tak approve ke? huhu.

cuti merdeka wat ape?

~wan hidayat~ said...

zionispark: dah seminggu dah balik darat...boleh lah dok laut tuh...jgn arr cakap mcm tuh, tak baik oooo...busy2



anonymous: ermmm...siapa ni ek...anyway thanks a lot!!!



DBI: salam...baik, alhamdulillah...



antz: yup temana field, kat sana pun bocor gak...hahaha,tu lah pasal....baik kita design paip yang punyai jangka hayat 1000 tahun...invest ckit takpe asalkan alam tak tercemar....



rushmurad: hah???...tunggu,ok lah copy and paste [penatnyaaaaaaaaa dok tunggu......... errrr....... lapar dah ni.]



artisticlytouch: ahahaha...jom arr klu nak kerja kat atas plantar....oghang teganu gagoh2 blake...



cliffelvin: bukan semua yang kita impikan akan dapat...asal u minat dan selesa ngn kerja tu ok lah....



arina: yea adik ku sayang...jumpa gak abg dalam ni ek...wassup gurl, thanks sbb bagi pujian yang melambung itu...tak betul tuh...bila abg ade cuti and abg balik abg akan singgah UMP...



kerull: perlu ke i jawab soklan tuh???



rushmurad: 'tentang seseorang'...who's dat sumone arrr??? ermmm.....



azizun: ni lagilah aku terkejut...tak sangka ko masih di dunia ini...aku dah tak cute la tapi hensem...betul tak???



muqreez: thanks....insyaAllah...



sitilina: komen akak???...direct approve ni, takde saring lagi...

merdeka...buat solat hajat berdoa agar negara kita terus aman.....

Kurt Kuden said...

lompat2 blog dari blog rush~
samat sambut merdeka!! haha

Anonymous said...

Oh My Goodness...
Really fanstastics ur blog..
Hang pon dah semakin KERAS skrg noh..

Bagus la buat kerja org jantan sket...tak la jadi lembut..

-Erma:Pengantin Fofular SKTSGJ 1994-

yginsaf said...

bocor sana sini bocor.. upsr pun bocor.. pelantar minyak pun bocor..

DiRtypap said...

1st time here.
bila tengok ko teringat 2 benda...
UMP dan Cik Rak!
Haha!

Anonymous said...

Permintaan..

Tolong POST ENTRY pasal kehiduoan Sekolah Rendah...
I'm Very interested to know more about ur past childhood life

Your S.A

~wan hidayat~ said...

kurt kuden: thank you sbb sudi2kan diri menjengah blog yang hitam ini...



anonymous: aku kenai sgt ngn hang ni...penyanyi dangdut SKTSGJ kan....dah cukup karas ka???



yginsaf:ermmm...jgn didoakan kebocoran tersebut....kesian alam ini...



dirtypap: hahahaha....MULU?, best ke???, meh datang lagi...kali jgn ke Mulu tapi ke tempat laen plak...



anonymous: ermmm...S.A, ermmm...akan difikirkan....takde pkra yang menarik....

Alam Setia said...

wow...banyak nyer cerita. apa-apa all the best in your work. Selamat Berpuasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...